Εθισμός

Δημοσιεύτηκε 29 Φεβ 2020

Εθισμός

Είμαστε όλοι εθισμένοι σε «κάτι» αλλά δεν το ξέρουμε!

Ναρκομανείς, αλκοολικοί, καπνιστές και τζογαδόροι, αυτές είναι οι πιο γνωστές κατηγορίες ανθρώπων που είναι εθισμένοι σε κάτι βλαβερό και επιζήμιο για τη ζωή τους. Τι γίνεται όμως με εμάς τους υπόλοιπους; Απέχουμε πράγματι τόσο πολύ από παρόμοιες εθιστικές και καταστροφικές καταστάσεις; Γιατί συναντάμε διαρκώς ανθρώπους γύρω μας που χωρίς προφανείς λόγους οδεύουν την ζωή τους από το κακό στο χειρότερο; Γιατί ίσως εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ποτέ ευχαριστημένοι με τις ζωές μας και διαρκώς με κάτι τρωγόμαστε; Έχουν όλα αυτά προέλευση βιολογική ή είναι ζήτημα κακών δικών μας επιλογών; Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα θα απαντήσουμε αμέσως παρακάτω.

Θα ξεκινήσω με την περιγραφή μιας βιολογικής διαδικασίας που ίσως αρχικά μοιάσει ακαταλαβίστικη. Μια απ’ τις πιο ισχυρές εθιστικές ουσίες είναι η ηρωίνη, η οποία αφού εισαχθεί στο σώμα του χρήστη, κατευθύνεται προς τα κύτταρα και προσκολλάται σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Τα κύτταρα όμως συνηθίζουν και συγχρόνως αρέσκονται στην ουσία αυτή κι έτσι αρχίζουν να την αποζητούν. Το σώμα δηλαδή έχει εθιστεί. Πάμε τώρα σε μια αντίστοιχη διαδικασία. Στον εγκέφαλο μας έχουμε ένα τμήμα που ονομάζεται υποθάλαμος. Εκεί παράγονται ισχυρές χημικές ουσίες, τα νευροπεπτίδια ή όπως λέγονται και αλλιώς «Μόρια Συναισθημάτων (ΜΣ)», τα οποία κάνουν την ίδια δουλειά με την ηρωίνη, προσκολλούνται δηλαδή στους ίδιους υποδοχείς των κυττάρων και οδηγούν το σώμα στον εθισμό.

Με λίγα παραδείγματα θα καταλάβετε πλήρως τα παραπάνω και κυριολεκτικά θα σοκαριστείτε. Αυτό που εμμέσως πλην σαφώς είπαμε μέχρι τώρα είναι ότι κανείς μπορεί να εθιστεί σε ένα συναίσθημα, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό! Φανταστείτε πχ. κάποιον νεαρό που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βιώνει απανωτές ερωτικές απογοητεύσεις. Αυτό είναι πολύ πιθανό, αν και θα σας φανεί τραγικό έως παράλογο, να τον οδηγήσει σε εθισμό αυτής της κατάστασης, καθώς όπως έχουμε πει μέχρι τώρα, κατά τη διάρκεια της απογοήτευσης παράγονται και κατακλύζουν το σώμα του νεαρού ουσίες που προσκολλούνται στα κύτταρα, τα οποία στη συνέχεια μαθαίνουν και αναζητούν τις ουσίες αυτές. Άρα ο νεαρός χωρίς καν να το γνωρίζει, θα διατηρεί μια συμπεριφορά που υποσυνείδητα θα οδεύει τις σχέσεις του σε χωρισμό και κατά συνέπεια την ερωτική απογοήτευση. Παρομοίως, κάποιος που έχει βιώσει απανωτές απολύσεις από τις δουλειές που έχει καταπιαστεί, είναι πιθανό να εθιστεί στις ουσίες που τον κατακλύζουν έπειτα από την απογοήτευση κάθε απόλυσης και εν πλήρη άγνοια του να δημιουργεί και στο μέλλον συνθήκες για να απολυθεί.

Σε αυτό το σημείο αφιερώστε αν θέλετε λίγα δευτερόλεπτα να βρείτε ποιες είναι οι σκέψεις που σας προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση και τις οποίες κάνετε αρκετά συχνά. Μια μέρα θα γίνετε σπουδαίοι και τρανοί και όλοι θα σας καμαρώνουν, ή θα σώσετε κάποιον και θα σας χαρακτηρίσουν ως ήρωα, ή ακόμη ακόμη ότι το αντίθετο φύλλο σας ποθεί διακαώς. Σας φαίνονται αστεία αυτά, γιατί δεν είναι… Όλοι κάνουμε τέτοιες σκέψεις αραιά και που και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, λειτουργεί σαν ψυχολογική ένεση σε στιγμές που το έχουμε ανάγκη. Αλλά αν το κάνουμε αυτό συχνά τότε ίσως είμαστε εθισμένοι και θα κάνουμε στη ζωή μας ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε τον εθισμό αυτό. Γιατί φίλοι μου τα κύτταρα είναι άπληστα, ζητάνε τις αγαπημένες τους ουσίες όλο και σε μεγαλύτερες δόσεις, όπως ο νεαρός που πηδάει από το αεροπλάνο με ένα αλεξίπτωτο και αργά ή γρήγορα αποφασίζει να πηδήξει από πιο ψηλά και πιο ψηλά και πάει λέγοντας, γιατί διαρκώς χρειάζεται και μεγαλύτερη δόση αδρεναλίνης. Παρόμοια περίπτωση είναι και ο νεαρός που βγαίνει Παρασκευή βράδυ αρπαγμένος για καυγά. Δεν τον έχει πειράξει κανείς, απλά είναι τέτοιες οι συνθήκες που ο ίδιος έχει εθιστεί στο συναίσθημα του θυμού και ψάχνει απεγνωσμένα αφορμές για να εμπλακεί σε καυγάδες όλο και πιο συχνά ή σε πιο άγριους καυγάδες. Τέλος, η σχέση γυναικών με τα ψώνια της αγοράς είναι ακόμη ένα παράδειγμα που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει τελειωμό. Χρειάζονται όλο και μεγαλύτερη δόση που συνεπάγεται και περισσότερα ψώνια.

Γιατί τώρα όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά; Αν είστε απολύτως ευτυχισμένοι στη ζωή σας τότε πολύ πιθανό είναι να χάσατε 1-2 λεπτά απ τη φοβερή ζωή σας για να διαβάσετε το άρθρο αυτό. Αν όμως τρώγεστε συχνά πυκνά με «κάτι» και δεν ξέρετε το γιατί τότε θα πρέπει να ψαχτείτε καλύτερα γιατί το 99% των εθισμών μας σε συναισθήματα δεν βγάζει στο τέλος κανέναν σε καλό και αυτό γιατί οι εθισμοί μας θα κατευθύνουν την ζωή μας και όχι εμείς οι ίδιοι με τις επιλογές μας. Πρώτο βήμα λοιπόν, να τους εντοπίσουμε και να τους παραδεχτούμε. Δεύτερο βήμα είναι το αντίδοτο. Ποιο είναι αυτό θα αναρωτιέστε.. Ο πιο απλός ορισμός του εθισμού είναι «κάτι» που δεν μπορούμε να σταματήσουμε, μια συνήθεια που σιγά σιγά μας κατατρώει. Το αντίδοτο δεν είναι άλλο παρά η ΑΛΛΑΓΗ. Ποια θα είναι αυτή η αλλαγή, πρέπει να το βρείτε μοναχοί σας ανάλογα τους εθισμούς σας. Αλλάξτε δηλαδή οτιδήποτε ενισχύει τα κολλήματα σας σε συγκεκριμένα συναισθήματα και σκέψεις, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτά είναι βασανιστικά !

Καλές γιορτές λοιπόν και ΚΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ !

adminΕθισμός