Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;

Δημοσιεύτηκε 29 Φεβ 2020

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα πείραμα. Αύριο που θα ξυπνήσετε θα πρέπει να φέρετε σε πέρας την εξής δύσκολη αποστολή. Όσο άσχημα ή καλά κι αν νιώθετε, όσο στραβωμένοι και αδιάθετοι εάν είστε, θα πρέπει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ που θα πέσετε για ύπνο να φτιάξετε μια λίστα από οτιδήποτε όμορφο βλέπετε γύρω σας, οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε ευχάριστα, το παραμικρό για το οποίο μπορείτε να δηλώσετε άφοβα πως αξίζει που σηκωθήκατε το πρωί.

Τι λέτε, θα τα καταφέρετε; Ένας δροσερός καφές στο μπαλκόνι λέτε να μπαίνει στη λίστα; Μία χαμογελαστή καλημέρα από έναν γείτονα; Ελάτε, κατεβάστε ιδέες. Ξέρω πως είναι δύσκολο. Μια μπουγάτσα με κρέμα ή μια βόλτα με ποδήλατο στη γειτονιά. Ένα φιλί απ’ την κοπελιά σου ή ένα παστίτσιο για μεσημέρι απ’ τη μητέρα σου. Ένα παυσίπονο και μια κλοτσιά απ’ τον πατέρα σου επειδή γκρινιάζεις για τον πονόδοντό σου ή μια παρτίδα τάβλι με έναν φίλο σου. Ένα δίωρο με την αγαπημένη σου ομάδα στην τηλεόραση ή ένα δίωρο με ασταμάτητο κουτσομπολιό εσύ και οι φίλες σου. Ένας μεσημεριανός ύπνος στον άβολο καναπέ ή ένα ποτήρι χυμό μετά από ένα οκτάωρο στη δουλειά. Ένα ζεστό ντουζ λίγο πριν πέσετε για ύπνο ή μία πίτσα το βράδυ μαζί με την αγαπημένη σας ταινία. Ένα καλό βιβλίο που θα σας ταξιδέψει σε καταστάσεις μοναδικές ή ακουστικά στα αυτιά και μελωδίες που φτάνουν σε παρθένα μέρη της ψυχής σας. Μπορώ να κατεβάζω τέτοιες ιδέες για πολύ ώρα ακόμη. Είμαι σίγουρος πως κι εσείς μπορείτε να προτείνετε άλλες τόσες. Και κάπως έτσι η λίστα μας είναι έτοιμη.

Την επόμενη μέρα θα κάνετε κάτι αντίστοιχο αλλά με όσα μισείτε στη ζωή σας. Αυτό πως σας φαίνεται; Ευκολότερο ε; Το ροχαλητό του συντρόφου σας που σας ξυπνάει ή η μάνα σας που βάζει σκούπα ηλεκτρική. Το κομπρεσέρ του γείτονα που κάνει επισκευές ή ο Δημητράκης το καλό παιδί που κάνει τον παλιατζή. Δουλειά χωρίς μισθό της προκοπής ή όνειρα που δε θα εκπληρωθούν ποτέ. Μεσημεριανό φαγητό από προχθές ή φίλοι που δεν απαντάνε ποτέ στα τηλέφωνα τους. Τηλεόραση με ειδήσεις που σας μαυρίζουν την ψυχή ή γείτονας με μουσική που σας τρυπάει τον εγκέφαλο; Ανελέητη επίθεση από μύγες στην ταβέρνα ή λογαριασμός στο τέλος που σου φέρνει κλάματα; Προβλήματα υγείας που δε ξεπερνιούνται και μίρλα απ’ την μάνα σου για το λάθος που έκανε να σε γεννήσει; Όπως βλέπετε κι εδώ η λίστα συμπληρώνετε εύκολα.

Το θέμα είναι πως σε δύο ολόιδιες ημέρες στην καθημερινότητα σας καταφέρατε να κάνετε δουλειές τόσο πολύ αντίθετες μεταξύ τους. Τη μία μέρα καταφέραμε να βρούμε τόσα πολλά πραματάκια που είναι ικανά να μας κάνουν να χαμογελάσουμε ενώ την επόμενη μέρα η λίστα μας πλημμύρισε από στενάχωρα πραματάκια που μας χαλάνε τη διάθεση ολοσχερώς. Άρα από τα παραπάνω μπορεί κάποιος να συμπεράνει πως μέσα στην ίδια μέρα καθενός λαμβάνουν χώρα δεκάδες ευχάριστα και δεκάδες δυσάρεστα. Ούτε τα μεν, ούτε τα δε μπορούμε να αποφύγουμε γιατί έτσι είναι η ζωή. Το θέμα όμως είναι ποια γεύση υπερισχύει το βράδυ στα χείλη μας.

Και εδώ ακριβώς είναι η μαγεία του ζητήματος. Είναι στο δικό μας χέρι ποια λίστα θα μπει πρώτη στο τραπέζι. Γιατί εάν καταφέρουμε το βράδυ που θα πέσουμε στο κρεβάτι και κάνουμε τον απολογισμό μας να αναπολήσουμε λιγάκι παραπάνω τη πρώτη λίστα, την επόμενη μέρα ίσως ξυπνήσουμε χαμογελαστοί. Και εάν κάθε βράδυ καταφέρνουμε να δίνουμε έστω και ένα μικρό προβάδισμα στις σκέψεις μας με την πρώτη λίστα, τότε σιγά σιγά η δεύτερη θα χάσει εντελώς τη δύναμη της και το χαμόγελο ίσως καρφωθεί μία και διαπαντός στο πρόσωπο μας. Όχι ότι τα δυσάρεστα ‘’πραματάκια’’ θα πάψουν να υπάρχουν στη καθημερινότητα μας. Δε γίνεται η δεύτερη λίστα να εξαφανιστεί. Αλλά γίνεται να μην μπορεί να μας στερήσει το χαμόγελο μας. Αυτό είναι δική μας επιλογή και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται πως επιλέγει κανείς να βλέπει το ποτήρι του.

adminΜισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;