Το εργαστήριο της αγάπης

Δημοσιεύτηκε 29 Φεβ 2020

Το εργαστήριο της αγάπης

Κάπου στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα, κοντά στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, υπάρχει ένα κτήριο όπου στεγάζεται το λεγόμενο «εργαστήριο της αγάπης». Μην παραπλανηθείτε όμως από την ονομασία του, δεν είναι κάποιο μυστικό μέρος όπου με μαγικό τρόπο δημιουργείται αγάπη αλλά ένας χώρος που πλαισιώνεται από καταρτισμένο προσωπικό με αποστολή να ανιχνεύει και να ζυγίζει την αγάπη! Τι θα πει όμως να ανιχνεύεις και να ζυγίζεις την αγάπη; Πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Κι όμως είναι! Αυτό θα εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω.

Στο «εργαστήριο της αγάπης» πηγαίνουν είτε νιόπαντρα ζευγάρια είτε ζευγάρια ερωτευμένων που θέλουν να μάθουν πόσο δυνατή είναι η αγάπη τους και πόσο καιρό θα διαρκέσει η σχέση τους. Το ζευγάρι θα μείνει μαζί για πάντα ή θα χωρίσει μετά από 5, 10, ή 20 χρόνια; Το μόνο που έχει να κάνει το ζευγάρι είναι να συζητήσει διάφορα θέματα που απασχολούν τον σύζυγο και τη σύζυγο για 15 λεπτά ακριβώς. Προφανώς, η συζήτηση βιντεοσκοπείται, όπως επίσης παρακολουθούνται και διάφορες άλλες ενδείξεις πχ. καρδιακοί παλμοί, θερμοκρασία σώματος και η νευρικότητα τους.

Αφού το ζευγάρι φύγει, όλα τα παραπάνω αναλύονται διεξοδικά από μία ομάδα επιστημόνων που δεν επικεντρώνεται στα λεγόμενα των συμμετεχόντων αλλά σε αυτά που βλέπουν στα πρόσωπα τους κατά την ανάλυση των βίντεο. Κατασκεύασαν λοιπόν ένα σύστημα κωδικοποίησης με 20 διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες αντιστοιχούν σε κάθε είδους συναίσθημα που μπορεί να εκδηλώσουν οι σύζυγοι στη διάρκεια μιας συζήτησης. Η αηδία, για παράδειγμα, έχει τον αριθμό 1, η περιφρόνηση το 2, ο θυμός το 7, η αμυντική στάση το 10, η ουδετερότητα το 14 και πάει λέγοντας. Βλέπουν έτσι το βίντεο της συζήτησης ξανά και ξανά και αντιστοιχούν σε κάθε δευτερόλεπτο έναν τέτοιο αριθμό ανάλογα με το τι συναίσθημα εκδηλώνει το ζευγάρι. Όλα αυτά τα δεδομένα, εκφρασμένα σε αριθμούς, μπαίνουν σε μια πολύπλοκη εξίσωση και δίνουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Θα χωρίσει το ζευγάρι; Και αν ναι, σε πόσο καιρό;

Δεν κάνουν «μαγικά» στο εργαστήριο της αγάπης, απλά έχουν περάσει την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε άλλο επίπεδο. Όταν παρατηρούν τον σύζυγο να λέει πως δυστυχώς δεν μπορεί να βγάλει τον σκύλο βόλτα το απόγεμα και την ώρα που το λέει αυτό το πόδι του κάτω από το τραπέζι κινείται νευρικά, οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν και οι μυς γύρω από τα μάτια συσπώνται με συγκεκριμένο τρόπο, όλα αυτά είναι για τους επιστήμονες ενδείξεις πως στο μέλλον θα έρθουν για το ζευγάρι πολλοί καυγάδες γύρω από το θέμα του σκύλου.

Πάμε όμως τώρα στο πιο σημαντικό κομμάτι αυτής μας της ανασκόπησης. Το εργαστήριο της αγάπης το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3000 ζευγάρια και οι προβλέψεις της ομάδας των επιστημόνων που δουλεύει εκεί εμφανίζει επιτυχία γύρω στο 90%. Θέλω αυτό να το σκεφτείτε λιγάκι ακόμη… Μιλάμε για επιτυχία της τάξης του 90%, εάν το ζευγάρι θα χωρίσει ή όχι και αν χωρίσει, σε πόσο διάστημα περίπου! Μπορείτε μήπως να μαντέψετε που οφείλονται τα τόσο ψηλά ποσοστά επιτυχίας; Προφανώς οι άνθρωποι εκεί ξέρουν καλά τι κάνουν! Είναι όμως και κάτι άλλο… Δυστυχώς για μας, βασίζονται στη αδυναμία μας να λύνουμε τα προβλήματα μας. Για παράδειγμα, όταν βλέπουν σημάδια περιφρόνησης από μια γυναίκα προς τον άντρα της, θεωρούν κάπως απίθανη την περίπτωση το ζευγάρι να κάτσει και να συζητήσει την «άσχημη» αυτή αντίληψη της γυναίκας για τον άντρα της. Θα πάει η γυναίκα στις φίλες της, θα τον πει χαζό ή άχρηστο ή ανίκανο ή τεμπέλη και θα το προσπεράσει για την ώρα. Η ιδέα όμως που έχει για τον άντρα της θα διατηρηθεί. Αυτός κάποια στιγμή θα καταλάβει πως τον βλέπει η γυναίκα του και θα ενοχληθεί. Και κάπου εκεί όλα τελειώνουν.

Όλα αυτά τα είχαν δει στο εργαστήριο της αγάπης 4 χρόνια πριν συμβούν, όταν η γυναίκα απ’ τα 15 λεπτά συζήτησης τα 4 εκδήλωνε ειρωνεία και απαξίωση για τα λεγόμενα του συζύγου της. Ούτε η ίδια μπορεί να μην ήξερε καλά καλά ότι ένιωθε έτσι για τον άντρα της, απλά την διακατείχε μια σχετική υπεροψία και αίσθημα ανωτερότητας. Μήπως πίστευε ότι ο άντρας της έπρεπε να νιώθει τυχερός που την έχει δίπλα του; Πιο καραμπινάτο σημάδι μελλοντικού τερματισμού της σχέσης δεν υπάρχει για τους επιστήμονες, όχι αν το ζευγάρι δεν κάτσει να το συζητήσει και να το λύσει. Αλλά η προοπτική ενός καυγά δεν είναι ότι το καλύτερο, σωστά; Καλύτερα να κάτσουμε χρόνια σε μια βασανιστική σχέση, σωστά;

adminΤο εργαστήριο της αγάπης