τροχαία

Τροχαία ατυχήματα. Ίσως απ’ τα πιο δυσάρεστα φαινόμενα που συμβαίνουν σε μια χώρα. Ανθρώπινες ζωές χάνονται και καταστρέφονται καθημερινά απλά και μόνο επειδή  δυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική υπόθεση είναι η κυκλοφορία στους δρόμους. Νομίζουμε ότι το «κακό» είναι και συμβαίνει κάπου μακριά από εμάς και ξαφνιαζόμαστε τόσο πολύ όταν συνειδητοποιούμε πως τροχαία ατυχήματα γίνονται παντού γύρω μας, στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, κάτω από το σπίτι μας. Ακόμη και τότε όμως μυαλό δε βάζουμε. Βλέπουμε τις αιτίες των ατυχημάτων και νομίζουμε ότι εμείς δε θα υποπέσουμε ποτέ σε αυτά τα λάθη. Ψέματα. Το κάνουμε ξανά και ξανά. Τρέχουμε, μιλάμε στο κινητό, προσπερνάμε αντικανονικά, δε φοράμε ζώνη ή κράνος και άλλα πολλά. Γιατί αυτό; Ίσως να νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι, ίσως να νιώθουμε ατρόμητοι, ίσως να  στεύουμε ότι θα βγούμε μια βόλτα με το αυτοκίνητο και είναι κάτι τόσο ασήμαντο και  αθημερινό που δεν χρειάζεται να το συζητάμε. Ψέματα και πάλι. Όλοι το μετανιώνουν και εύχονται να μπορούσαν να πάνε πίσω το χρόνο και να πάρουν την υπόθεση της υκλοφορίας στους δρόμους πολύ πιο σοβαρά.

videos

καθημερινά χυμένα
δάκρυα με δολοφονικές
παραβιάσεις STOP

Πριν λίγες μέρες, ακριβώς σε αυτήν τη διασταύρωση (Καλλίδου με Ρωσσίδου, Καλαμαριά), έγινε μπροστά στα μάτια μου σοβαρό τροχαίο ατύχημα με εμένα να σοκάρομαι αλλά τους γείτονες ψύχραιμοι να μου λένε πως κάθε μέρα γίνονται τέτοια εδώ… Εγώ δε μπορούσα να το πιστέψω. Πήρα λοιπόν μια καμερούλα και έκατσα δίπλα στο στοπ να δω τι θα συμβεί. Αυτό που έζησα όμως, δεν περιγράφεται. Μέσα σε 20 λεπτά έγιναν 10 καραμπινάτες παραβιάσεις του στόπ, δηλαδή στατιστικά, μία σοβαρή παραβίαση στοπ κάθε 2 λεπτά. ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ! Είναι δυνατόν φίλοι μου; Και αυτό συμβαίνει χρόνια… και δεν έχουν κάνει κάτι ακόμη… βλέπετε δεν έχει πεθάνει ακόμη κανείς… μονάχα σπασμένα πλευρά, ανοιγμένα κεφάλια, κατεστραμμένες περιουσίες και λίγα χυμένα δάκρυα. Ψιλοπράματα. Πρέπει να περιμένουμε να πεθάνει κάποιος. Όπως θα δούμε στο βίντεο, δε θα αργήσει αυτή η στιγμή… από μέρα σε μέρα.. από στιγμή σε στιγμή.. ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις λέξεις.. τώρα κάποιος παραβιάζει το στοπ..

ημερίδα για τα τροχαία
ατυχήματα

Η λέσχη αστυνομικών, με ανοιχτό κάλεσμα προς τον κόσμο, γέμισε την αίθουσα του αμφιθεάτρου του αστυνομικού μεγάρου και έκανε την δυναμική αρχή για τον αγώνα κατά των τροχαίων ατυχημάτων για τη φετινή σχολική χρονιά. Ως βασικός εισηγητής, παρουσίασα στοιχεία από την έρευνα μου στα τροχαία ατυχήματα και μέσα από την δική μου εμπειρία έκανα τον κόσμο να δώσει την πρέπουσα σημασία στο μείζον αυτό ζήτημα.

ευσυνείδητοι οδηγοί
– επιλέγουμε ποιοι
θέλουμε να είμαστε

Τη στιγμή που βάζουμε μπροστά τη μηχανή παίρνουμε μια τεράστια απόφαση, μια απόφαση που δε κρίνει μονάχα την οδική μας συμπεριφορά αλλά και το ποιοι θέλουμε να είμαστε. Επιλέγουμε να είμαστε άδικοι με τον εαυτό μας και τους γύρω μας ή σεβόμαστε το δικαίωμα του άλλου στη ζωή;

ο δημητρης αντωνίου
στη δημόσια σφαίρα

Μια ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση με θέμα τα τροχαία ατυχήματα στην εκπομπή «ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ» της ΕΡΤ3. Το θέμα προσεγγίζεται από διαφορετικές πλευρές, με σκοπό όλοι να καταλήξουμε στο ίδιο σημείο. Πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου.

Δημητρης
Αντωνίου στο
καθημερινά και
απλά

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της έρευνας μου πάνω στα τροχαία ατυχήματα, όπως επίσης και μια γενικότερη τοποθέτηση στο πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

adminτροχαία